Европска недеља програмирања

Под покровитељством Европске комисије и ЕУ комесаријата за образовање и културу, друга по реду Европска недеља програмирања обележава се и у Србији од 11. до 17. октобра. Ова међународна манифестација се организује како би се промовисала и унапредила основна информатичка знања и вештине ученика и млађе популације, али и свих грађана.

Тим поводом смо у сарадњи са средњом Медицинском школом у Чачку  у петак 17. октобра 2014. организовали предавање.

Предавање је водио Никола Радовановић, а поред ученика школе, предавању су присуствовали професор информатике Наташа Пантовић и професор математике Марија Радовановић.

Ово је била значајна прилика да се деци пренесе практично знање и подстакну на размишљање. Предавање добија на већем значају имајући у виду чињеницу да у нашим основним и средњим школама из предмета информатика и рачунарство је скоро скроз избачено програмирање које је раније било примарно.

Ученицима је презентован значај знања програмирања у савременом свету ког покреће рачунарска технологија.

Кроз практични пример рада у едукационом алату за програмирање Skretch-у ученици су могли да упознају кроз игру начин размишљања који је потребан да би се разумели алгоритми и програмирање уопште.

Као пример актуелних технологија и трендова у програмирању обрађен је пример HTML5 кода, помоћу кога је и сама видео презентација и направљена.

Предавање је затворила слободна дискусија у којој су сви активно учествовали.

Никола Радовановић:

На предавању сам покушао да објасним ученицима да програмирање није уопште толико компликовано колико се сматра. Те да су рачунари једноставне машине којима ако говориш тим једноставним, њима разумљивим језиком, лако можеш да постигнеш жељени резултат. Ово је било моје прво предавање тако да сам се прибојавао колико ћу бити успешан у свом задатку, да их заинтересујем за тему, којој сам прилично посвећен и којом се бавим добар део свог живота. Трема која је била изражена на почетку излагања је полако нестала и ја лично сам задовољан како је све испало. У сваком случају, част ми је била да својим излагањем уприличим овај догађај.

Слајдове презентације можете погледати овде.